Black Sand Dive Retreat Afbeelding Black Sand Dive Retreat
Black Sand Dive Retreat
Bestemming: Sulawesi - Lembeh Strait

Black Sand Dive Retreat


Inclusief ongelimiteerd duiken op het huisrif en 2 a 3 bootduiken per dag! De bioloog Bruce Moore en zijn vrouw zijn de eigenaars van dit kleinschalige resort. Bruce heeft duizenden duiken op zijn naam staan in Lembeh Strait en kent dit gebied als geen ander. Zijn droom was om ooit zijn eigen duikresort te beginnen, op de beste plek, met een superb en stromingsvrij huisrif voor de deur. Dat is hem gelukt. Een...

Hotel o.b.v. Volpension



De bioloog Bruce Moore en zijn vrouw Fung zijn de eigenaars van dit kleinschalige resort. Bruce heeft duizenden duiken op zijn naam staan in Lembeh Strait en kent dit gebied als geen ander. Zijn droom was om ooit zijn eigen duikresort te beginnen, op de beste plek, met een super en stromingsvrij huisrif voor de deur. Dat is hem gelukt. Een paradijs voor macro liefhebbers.

Ligging: Het kleine resort bestaat uit slechts 6 bungalows en is gelegen aan Kambahu Bay, op ca. anderhalf uur rijden van Manado Airport. Je bevindt je hier precies in het midden van Lembeh's beste duikstekken. De meeste duikspots bevinden zich op slechts 5 minuten varen van het resort. Dat betekent dat je optimaal gebruik kunt maken van je tijd, want 4 duiken per dag is hier prima te doen.

Accommodatie: Via een pittoresk paadje met een bruggetje loop je naar je bungalow, die gemaakt is van palmenhout en je een fantastisch uitzicht over de baai geeft. De persoonlijke aandacht die Bruce voor zijn gasten heeft, maakt het verblijf hier bijzonder aangenaam. Het wordt 's avonds erg romantisch, want dan zie je de tientallen kleine lichtjes van de bootjes op zee. Het hoofdgebouw biedt prachtig uitzicht over de baai. Hier bevindt zich het restaurant. Ook is er een gezellige ruimte met een uitgebreide bibliotheek, waar je meer kan opzoeken over het onderwaterleven van Lembeh. De stromingsvrije baai nodigt uit om lekker te zwemmen of te snorkelen, of gewoon lekker met je tenen in het zachte zwarte zand te zitten met een drankje in je hand.

Faciliteiten: Geniet van het uitzicht op de veranda van je eigen bungalow met een vers gezet kopje koffie of thee, want daar zijn gratis faciliteiten voor aanwezig. Ook flesjes drinkwater staan voor je klaar. Je koffers en kleding kan je kwijt in de ruime inloopkast. Na het duiken geniet je van een heerlijke warme douche in je Balinese, half-open badkamer. Het huisrif is natuurlijk een van de belangrijkste faciliteiten van dit resort!

De duikschool:
De duikschool bevindt zich op slechts een paar stappen lopen van het strand. Er is een grote ruimte om je uitrusting aan te trekken, met eigen kasten en prima spoelmogelijkheden. Ook zijn er toiletten en douches, en een aparte camera-ruimte. Deze biedt oplaadstations voor zowel 110V en 220V. Duiken met Nitrox is mogelijk. Nitrox is alleen beschikbaar voor de bootduiken. Let op: er is zeer beperkt huuruitrusting beschikbaar, en dit moet altijd ruim vooraf aangevraagd worden.

Over de duikervaring: Lembeh staat bekend als het Muck Mecca. Muck duiken maak je op een bodem van grof zand, met een enorme verscheidenheid aan exotische critters, zoals de harige hengelaarsvis, mandarijnvissen, zeepaardjes, duivelsvissen, slakken en andere ongewervelden. Liefhebbers van macro-duiken en fotografen komen dan ook terecht in een waar paradijs, want dit is de beste plek ter wereld voor dit soort duiken. Elke duik biedt je als het ware de mogelijkheid een nieuwe soort te ontdekken. Zelfs voor de meest verwende duiker is hier genoeg te zien.

Deze enorme biodiversiteit komt doordat hier zich de grootste waterverplaatsing ter wereld afspeelt. Het grootste deel van Noord-Sulawesi heeft geen continentaal plat, wat betekent dat direkt vanaf de kust de wateren enorm diep zijn, en doorstroming optimaal kan plaatsvinden. In de grotere kanalen is de stroming hevig, maar er zijn talrijke plekken in de luwte, waar er geen stroming plaatsvindt. Daardoor ontstaat er hier het rijke onderwaterleven. Lembeh ligt in de luwte.

Je kunt hier dan ook het hele jaar duiken. Sommige critters komen hier seizoensgewijs voor, en dat betekent dat er verschillende soorten te zien zijn, afhankelijk van de tijd van het jaar. Als je specifieke dingen wilt zien, informeer dan even van te voren. Je kunt hier veel duiken per dag maken. Je hoeft hier niet diep te duiken, dus je hebt een langere bodemtijd. Omdat het water relatief minder warm is dan op sommige andere plaatsen (maar nog steeds een fantastische 26-28 graden) is het duiken met een shorty minder aan te raden. Het is hier zo rijk aan leven omdat het water zeer voedingsrijk is. Dit betekent ook dat het zicht wellicht minder kan zijn dan op andere duikbestemmingen. Ga uit van 10-15 meter, soms minder. Maar ook 30 meter zicht kan voorkomen, zeker op de wat meer noordelijk gelegen stekken, omdat je hier dichterbij het open water komt.

Het fantastische huisrif ligt direkt aan het resort. Er staat geen stroming, je kunt hier 24 uur per dag duiken. Ook 's nachts is het huisrif supermooi! Er is hier zoveel te zien, vooral op ondiepere plekken. Ontelbare soorten naaktslakken, verschillende soorten frogfish, spaanse danseressen, zeepaardjes, stargazers en ga nog maar even door. Fotografen hebben alle tijd van de wereld om het perfecte shot te maken! Tijdens de duikdagen heb je ongelimiteerd toegang tot het huisrif. De duiken op het huisrif zijn onbegeleid, maar je kunt een gids bijboeken om het meest uit je duik te halen. Kosten voor een gids op het huisrif is Euro 10,- per duik (Euro 12,- voor een gids met de nachtduik). Ter plaatse te voldoen.

De duikdag Er wordt je hier bijna elke dag de mogelijkheid geboden om 4 (boot)duiken te maken. Omdat bijna alle duikstekken slechts op 5 minuten varen van het resort liggen, kan dat moeiteloos. Je duikt hier met slechts 4 personen per boot, en per gids! De boten zijn uitgerust met communicatie-apparatuur, EHBO spullen en navigatielichten. De eerste duik is om 8.15 uur, meestal op een stek die wat dieper is, zoals op wrakken en koraalwanden.

De volgende is om 11.00 uur. Na de lunch is de middagduik om 14.30. Dit is meestal een muck dive en dichtbij, want de beste spots liggen nog geen kilometer van het resort. Als je wilt maak je dan een nachtduik om 18.00 uur, en als je hebt gezien hoe fantastisch die nachtduiken zijn, dan kan je ervan uitgaan dat je dat bijna elke avond wilt. Maar alles is helemaal aan jou, de duikstaf zal snel inschatten wat je graag wilt zien en zullen daar hun duiken op aanpassen. Dit is duiken op zijn best. Let wel: voor schemer- en nachtduiken geldt een toeslag voor minimum 2 personen van Euro 10,- pp per duik of voor 1 persoon Euro 14,-, ter plaatse te voldoen.

Een goed duikteam maakt het verschil, waar ook ter wereld. Vooral in Lembeh Strait zie je zonder het oog van een getrainde en ervaren dive-master lang niet alles. Omdat je hier komt om bijzondere critters te ontdekken, stelt dit resort hele hoge eisen aan hun divemasters en werken ze alleen met diegenen die het talent hebben om de meest gecamoufleerde diersoorten te zien. Bruce Moore heeft meer tijd onderwater doorgebracht dan enig ander. Deze ervaring, samen met zijn enorme voorliefde en enthousiasme voor het duiken zorgt ervoor dat jij de vakantie van je leven zult krijgen, en dingen zult zien die je nooit eerder hebt waargenomen.

Duikstekken Een aantal van de meer dan 40 duikstekken hebben we voor je benoemd:Het is belangrijk te weten dat een duikstek de ene periode, of zelfs dezelfde periode het volgend jaar totaal kan verschillen. Verandering is constant aan de orde, maar daardoor is hier altijd iets nieuws en spannends te ontdekken. Om het duikplaatje compleet te maken zijn er ook twee wrakken, het Mawali Wrak en Bimoli wrak

Hairball Gewoon voor de deur ligt deze allerbeste en bekendste muck-duikstek. De lokatie ligt op een punt. Hierdoor komt er door de diverse stromingen veel voedsel langs. In de zomer zitten hier veel suikerspinachtige algen. Een favoriete stek voor hairy frogfish, ambon scorpion fish, filamented ghost pipe fish. Sommige inwoners als de cockatoo waspfish en zeepaardjes worden ook harig omdat de alg op hun lijf groeit.

Jahir Dit is samen met Hairball de populairste muck locatie. Je treft hier zand en gravel aan, met hier en daar een spons of een koraalblok. Je kunt hier diverse soorten frogfish zien (zoals de hairy frogfish) en daarnaast ook nog de flamboyant cuttlefish, en mimic octopus. Deze duiklocatie is ook fantastisch voor een nachtduik.

TK 1 Deze duikstek ligt ook voor het resort. Ga hier op zoek naar de giant frogfish, stargazers, waspfish en de inimicus devilfish zien. Een makkelijke, ondiepe stek. Op iets meer dan 12 meter diepte vindt je ook wat koraal.

TK3 Dit is een zandbodem die langzaam afloopt en waarschijnlijk de beste locatie binnen de Lembeh Strait voor het zien van de mimic octopus. Daarnaast leven hier nog andere soorten octopus, waaronder de bekende blue ring octopus. Er zijn duiken gemaakt op TK3 waarbij 11 octopussen van 5 verschillende soorten gezien zijn in 1 duik. Dit is ook de beste duiklocatie om de zeldzame ambon scorpionfish te zien. Dit is een familielid van de beroemde Rhinopias. Hoewel deze duiklocatie niet zo dicht bevolkt is als andere duiklocaties in de buurt, is het toch een favoriete locatie van velen.

Batu Kapal Door de stroming die uit verschillende richtingen kan komen, is deze stek voor ervaren duikers. Dit is de beste lokatie om grote vis te zien. Er komt hier van alles voor, grote scholen barracuda, dogtooth tonijn, big-eyed jacks, giant trevally en rainbow runners. Ook schildpadden, white-tip en grijze rif haaien, maar ook adelaarsroggen komen hier regelmatig voor. Een aantal duikers heeft hier zelfs silvertip- en walvishaaien gezien. De stek bevindt zich op het noordelijke puntje van Lembeh Island.



Vluchten
Houdt u er rekening mee dat de ruimbagage bij de meeste luchtvaartmaatschappijen niet langer is inbegrepen. U dient deze tegen een toeslag bij te boeken. De tarieven hiervoor verschillen per gewicht en per luchtvaartmaatschappij. De getoonde prijzen zijn gebaseerd op de meest voordelige vluchttarieven/klasse en zijn, net als de accommodatie, onder voorbehoud van beschikbaarheid. Wij proberen onze prijzen zo up-to-date mogelijk te houden. Indien deze boekingsklasse of de accommodatie niet meer beschikbaar is, bieden we u de reis aan tegen een eventuele toeslag of kijken wij voor u naar een alternatieve vertrekdatum. Dit gebeurt uiteraard in goed overleg met u, voordat we iets vastleggen.


Inclusief
  • Retourvluchten volgens programma
  • Luchthavenbelasting
  • Aantal overnachtingen naar keuze
  • Verzorging naar aanleiding van programma


Exclusief
  • Calamiteitenfonds, eenmalig 2,50,-
  • Evt. reis- en/of annuleringsverzekering
  • Persoonlijke uitgaven en entreegelden
  • Ruimbagage (afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij)
  • Lokale belastingen (bijv. toeristenbelasting)
  • Reserveringskosten, eenmalig 28,-


Overige Informatie

Zoek hier de goedkoopste vluchten naar Indonesie


De goedkoopste prijzen voor hotels in Indonesie vindt u hier



Black Sand Dive Retreat 0

E-mail dit programma naar uw vrienden

uw e-mailadres:

uw vrienden e-mailadres:

Meld u aan en ontvang leuke aanbiedingen per e-mail